Mensen die verslaafd zijn, weten misschien niet wat ze moeten doen. Ze kunnen zich depressief, beschaamd en zelfs teleurgesteld in zichzelf voelen. Het kan voor hen ook erg moeilijk zijn om van de verslaving af te komen. Als je ze wilt helpen, kun je deze eenvoudige dingen hieronder doen. Zodra ze zich voor je openstellen, kun je voorstellen dat ze naar een afkickkliniek gaan. Op die manier zullen ze eindelijk in staat zijn om hun verslaving volledig te overwinnen.

Ga er niet vanuit wat de persoon voelt

De eerste stap naar validatie is om de persoon te helpen bij het identificeren van hun ware gevoelens. Probeer tijdens het spreken te voelen wat de ander voelt. Sommige mensen vinden het moeilijk om hun gevoelens te beschrijven, en sommigen proberen ze zelfs te verbergen. Dit komt vaak voor wanneer iemand eerder door anderen is berispt vanwege zijn emotionele gevoeligheid. Anderen begrijpen misschien niet hoe ze zich voelen. Iemand kan bijvoorbeeld geluk verwarren met opwinding. Sommige anderen beschouwen ergernis misschien als woede. Besteed aandacht aan de gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal van de spreker. Bovendien zou je hun stemming uit hun toon kunnen afleiden. Je zou ze dienovereenkomstig kunnen beantwoorden. Houd er echter rekening mee dat ze je zullen corrigeren als je iets fouts zegt. Je moet hun correcties nooit negeren. Je moet erkennen dat zij eigenlijk de enigen zijn die in staat zijn hun eigen gevoelens te begrijpen. Wacht tot ze zich openstellen over hun verslaving.

Houd geen vooroordelen of vooringenomenheid tegenover de persoon in kwestie

Je moet alle persoonlijke meningen of vooroordelen die je jegens de persoon hebt opzij zetten. Als je ze wilt steunen, moet je niet veroordelen. Je moet goed opletten wat ze zeggen en echt aanwezig zijn. Het doel mag niet zijn om het probleem op te lossen of een oplossing te vinden. In plaats daarvan moet je je concentreren op het creëren van een gastvrije omgeving waarin de persoon zich gehoord voelt. Als je niet om suggesties wordt gevraagd, moet je deze vermijden. Wanneer je namelijk ongewenste suggesties probeert te geven, kan de persoon in kwestie zich beoordeeld en ongeldig voelen. Probeer de ander niet te overtuigen om te veranderen hoe hij zich voelt. Houd in gedachten dat ze het recht hebben om zich te voelen zoals ze zich voelen. Iemand emotioneel steunen is het erkennen van hun recht om hun emoties te voelen, wat die ook mogen zijn.

Je moet hun gevoelens valideren

Vertel de persoon in kwestie dat zijn of haar gevoelens natuurlijk en begrijpelijk zijn. Het is belangrijk dat de persoon zich op zijn gemak voelt om zijn of haar emoties te uiten. Dit is niet het moment om de ander of de omstandigheid te beoordelen. Je wilt dat ze zich begrepen en gesteund voelen. De beste dingen die je voor hen kunt doen, kunnen kort en eenvoudig zijn. Je kunt ze bijvoorbeeld vertellen dat je hetzelfde zou voelen als je in hun schoenen stond. Het zal hen het gevoel geven dat wat ze voelen eigenlijk normaal is en geen overdreven reactie. Op die manier creëer je een pad voor hen om nog meer open te staan. Daarna is het wellicht interessant om samen met jou kliniek Breda te bezoeken. Zorg ervoor dat de ander alle steun krijgt die hij of zij kan krijgen als je wilt dat hij of zij stopt met de verslaving.