Contactlenzen worden door miljoenen mensen over de hele wereld gedragen. Als je het niet weet, een contactlens is een dunne en gebogen lens die het oppervlak van je ogen bedekt. Je kunt misschien niet zien dat veel mensen contactlenzen dragen door simpelweg naar hun ogen te kijken. Hoewel de lens van nature helder is, wordt er vaak een heel klein beetje kleur toegevoegd om het voor dragers gemakkelijker te maken om ermee om te gaan. Het is nu heel gemakkelijk om ze te kopen. Je kunt gewoon naar een optometrist gaan of lenzen online bestellen bij een vertrouwde online winkel die je op internet kunt vinden.

Waarom dragen mensen contactlenzen?

De meeste mensen kopen lenzen online om ze te dragen als middel voor oogcorrectie. Het is nog steeds de meest voorkomende reden om contactlenzen te dragen. Er zijn echter ook nieuwigheden en puur esthetische doeleinden van de lens. Esthetische contactlenzen kunnen eenvoudig worden gedragen om je ogen mooier te maken. Dergelijke lenzen kunnen in verschillende kleuren worden geleverd, wat je kan helpen om unieke ogen te krijgen die je genetisch gezien onmogelijk zelf kunt hebben. Je kunt bijvoorbeeld gekleurde contactlenzen kopen die de kleur van je ogen geheel of slechts een klein beetje kunnen veranderen.

Enkelvoudige lens: één focuspunt op de lens

Een enkelvoudige lens, zoals de naam al doet vermoeden, verwijst in feite naar een lens die slechts één focuspunt heeft. De sterkte van deze enkelvoudige lenzen is constant over de hele lens. Het is ideaal voor het verminderen van hypermetropie (verziendheid). Het is ook ideaal voor myopie of bijziendheid. Om een ​​specifiek zichtprobleem aan te pakken, zoals verziendheid of bijziendheid, kunnen enkelvoudige lenzen op sterkte worden gebruikt. Dergelijke lenzen kunnen echter alleen bijziendheid of verziendheid oplossen, omdat het maar één focuspunt heeft. Met andere woorden, elk deel van de lens heeft hetzelfde niveau van zichtcorrectie. Vanwege de beperking worden enkele lenzen tegen een lagere prijs verkocht in vergelijking met bifocale of zelfs trifocale lenzen.

Bifocale lens: twee focuspunten op één lens

Bifocale lenzen zijn lenzen met twee scherpstelpunten. De focuspunten bevinden zich aan de boven- en onderkant. Beide worden gebruikt om bij- en verziendheid aan te pakken. Omdat er twee focuspunten zijn, worden ze allebei gescheiden door een lijn. De lijn die door het midden van sommige bifocale lenzen loopt, scheidt de twee correcties. Ze worden ook vaak voorgeschreven aan mensen met presbyopie die tegelijkertijd een behandeling voor bijziendheid, verziendheid of astigmatisme nodig hebben. Dit kan met zowel contactlenzen als brillen. Overleg dus goed welke scherpstelpunten je in je bifocale lens wilt hebben.

Trifocale lens: drie focuspunten op één lens

Presbyopie, het onvermogen om zich op middellange afstand te concentreren, wordt gecorrigeerd door trifocale lenzen. Trifocale lenzen zijn samengesteld uit drie focuspunten: boven, midden en onder. Naast het corrigeren van het zicht dichtbij en veraf, zorgen trifocale lenzen ook voor een helder intermediair zicht (ongeveer de lengte van je arm). Door een tweede, kleiner lens segment op te nemen net boven het segment dat wordt gebruikt voor het corrigeren van zicht dichtbij, helpen trifocale lenzen bij de correctie van de tussenliggende zone. Normaal gesproken zijn trifocale lenzen de duurste lenzen die je kunt krijgen vanwege hun veelzijdigheid.